Energie bespaar tip 1

Slim warm water gebruiken

Verwarmen van water kost veel energie. Warm water is daarom een grote kostenpost op je energierekening (gemiddeld zo’n 13%). Minder warm water gebruiken, levert je een flinke besparing op je energierekening op.

 

Algemene adviezen

 

Water kan zowel met gas als elektrisch verwarmd worden. In de meeste huizen zorgt de cv-ketel voor warm water. Maar je kunt ook een keuken- of bad geiser hebben, of een (elektrische) boiler. Hoe jouw water ook wordt verwarmt, volg deze algemene adviezen:

 

− Weet wat je verbruikt.

− Gebruik minder vaak warm water.

− Laat de warme kraan of douche korter stromen.

− Ventileer goed tijdens en na het gebruik van warm water.

 

NB Huizen die verduurzaamd zijn, hebben soms een zonnecollector op het dak die het water verwarmt. Deze huizen hebben vaak ook een installatie met warmteterugwinning (wtw), die warmte haalt uit het warme water dat wegspoelt naar het riool.  Alle tips in dit informatieblad gelden ook voor verduurzaamde huizen.

 

Bespaartips

 

Douch minder vaak en korter 

Warm douchen kost veel energie en geld. In de meeste huishoudens is hier veel op te besparen. Het heeft weinig zin om iets minder heet te douchen. Douch daarom minder vaak: was je bij de wastafel. En douch korter.

 

Investering:

− Een douchetimer kan je helpen om korter te douchen. Je hebt digitale timers die je zelf kunt instellen en zandlopers met een vaste tijd, meestal 5 minuten.

− Vervang de douchekop door een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter water per minuut door laat. Door slimme techniek is het comfort van zo’n douchekop niet minder.

− Laat een thermostaatkraan installeren. Daarmee is het douchewater sneller op de temperatuur die jij hebt ingesteld.

 

Neem minder vaak een bad

Voor het vullen van een bad is veel warm water nodig: zo’n 120 liter. Dat is net zo veel als 17 minuten warm douchen met een waterbesparende douchekop.

 

Laat de warme kraan niet stromen

Heb je warm water nodig om je te wassen of om de vaat te spoelen of af te wassen? Vul dan de gootsteen of de waskom met warm water, of vul een teiltje.

Investering:

Plaats doorstroombegrenzers in de kraankoppen. Dit zijn kunststof ringetjes die in bijna elke kraankop passen en ervoor zorgen dat er maximaal 7 liter water per minuut uit de kraan komt.

Stel de cv-ketel goed in

Wordt het water in jouw huis verwarmd door de cv-ketel, stel de ketel dan in op zuinig warmwatergebruik.

 

Sommige ketels hebben een voorraadtankje met warm water, zodat de ketel niet eerst hoeft op te warmen als je warm water nodig hebt. Als je gedurende de dag regelmatig warm water nodig hebt, dan is deze functie handig. Gebruik je alleen ’s ochtends en ’s avonds warm water, dan kan deze functie beter uit staan.

Er zijn ook ‘slimme’ ketels die het voorraadtankje alleen opwarmen op het tijdstip dat jij regelmatig water gebruikt.

Kijk in de gebruiksaanwijzing van je ketel hoe je deze het beste kan instellen, of vraag het de installateur of een energiecoach.

Stel de boiler goed in

Als jouw warme water uit een boiler komt (een vat met voorverwarmd water), zet de boiler dan op 65 graden. Zet de temperatuur van de boiler nooit lager dan 60 graden: zo voorkom je dat de ziekmakende en dodelijke bacterie legionella in het boilervat kan komen. Zet de boiler uit als je op vakantie bent.

Investering:

Plaats een tijdklok op de boiler. Stel de tijdklok zo in dat de boiler water voorverwarmd heeft als jij het nodig hebt, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds.

Ventileer goed

Warm water geeft veel waterdamp in huis. Zorg dat je tijdens en na het gebruik van warm water goed ventileert. Zo voorkom je vocht en schimmel. Zorg ook dat je de badkamer droogt met een wisser als je een bad of douche hebt genomen.

Denk ook aan elektrische apparaten

Een aantal elektrische apparaten verwarmen ook water, zoals de wasmachine, vaatwasser en waterkoker. In het informatieblad ‘Slim stroom gebruiken’ lees je hoe je zuinig met deze apparaten om kunt gaan.

Persoonlijk advies

Elk huis en elk huishouden is anders. Kies de tips en adviezen die bij jou passen.

Energiecoach

Wil je een persoonlijk advies, laat dan een energiecoach voor huurders langskomen. Energiecoaches komen meestal gratis langs. Vraag bij je woningcorporatie of bij het Energieloket van de gemeente of er een energiecoach beschikbaar is.

Bespaartest

Je kunt ook de bespaartest van Milieu Centraal doen:

www.bespaartest.nl

Energiedisplay

Heb je een slimme meter? Overweeg dan een energiedisplay aan te schaffen. Deze geeft je direct inzicht in je energieverbruik (gas en stroom). En je bespaart daardoor zo’n 5% energie. Dit is al gauw €100 per jaar.

Meer informatie

Op de website van de Woonbond en van Milieu Centraal vind je nog meer bespaartips:  www.woonbond.nl/energierekening

www.milieucentraal.nl